Fosdem 2020: Retrocomputing devroom apžvalga

:fosdem: :konferencija:

BASICODE: the 8-bit programming API that crossed the Berlin Wall

Įdomumas 3/5.

Bičas pasakoja kaip senais 8-bitų kompiuterių laikais (apie 1981) kompiuteriai užsikraudavo BASIC aplinką vietoj operacinės sistemos. Kompiuteriai būdavo skirtingi, tad ir BASIC’ų versijų būdavo įvairių. Programinė įranga tilpdavo į kelis žurnalio puslapius ir taip būdavo platinama. Tačiau kildavo problemų, nes BASIC’ai visgi būdavo skirtingi.

Galiausiai atsirado transliatoriai, kurie trūkstamas procedūras aprašydavo kode. Pvz CLS funkcijos nebuvimas būdavo pakeičiamas GOTO 100 kur 100-ojoje eilutėje būdavo talpinamas kodas, atitinkantis CLS funkciją.

Galiausiai žurnalus pakeitė radio bangomis siunčiami moduliuojami signalai. Didesnio dažnio garsas reikšdavo 1, o žemesnio - 0. Tam tikros sekos žymėdavo pradžią ir pabaigą.

Reverse engineering a VIC-20 expansion cartridge

Įdomumas: 2/5.

Autorius sukonstravo savo VIC-20 atminties modulį senoviniam kompiuteriui pagal nuotraukas ir informaciją internete. Sumoje kainavo virš 100USD t.y. daugiau nei nusipirkt, bet konstravimas buvo vardan iššūkio.

Įdomu tai, kad senovinę elektroniką būdavo įmanoma reverse-engineer’int pagal nuotraukas. Reikiami CMOS komponentai ir takeliai aiškiai matomi.