Pasileidau Pi-Hole namų tinkle

Šiandien namie susikonfigūravau Pi-Hole - DNS serverį su reklaminių ir sekimo puslapių blokavimo galimybe. Pi-Hole veikia DNS lygmenyje blokuodamas užklausas pagal iš anksto paruoštus sąrašus. Turinys net nėra parsiunčiamas į kompiuterį, nes Pi-Hole tiesiog apsimeta, kad tokiu adresu nieko nėra ir neleidžia atsisiųsti visokių sekimo, reklaminių skriptų ar kitų velnių.

Namie turiu keletą Raspberry Pi. Vienas prijungtas prie miegamojo televizoriaus, kad galėtume naudotis Kodi filmų žiūrėjimui. Na o kitas kurį laiką gulėjo dykas. Kadangi šiandien kaip tik tvarkiau pirmąjį, tad tuo pačiu radau laiko ir suinsaliuoti Pi-Hole. Pats Pi-Hole nebūtinai privalo veikti Raspberry’je - galima paleisti ir Docker konteineryje ar bet kur kitur. Bet kadangi turėjau laisvą Rpi (beje, seną v2), tai ten ir sugrūdau šį DNS serverį. Pajungiau jį prie maršrutizatoriaus, nukreipiau maršrutizatoriaus DNS adresą į Pi-Hole ir viskas.

Nežinau ar tai saviįtaiga ar realybė, bet ATRODO, kad interneto naršymas tapo greitesnis. Ir ant kompiuterių, ir ant mobiliaus telefono. Buvau nustebęs, kad anot Pi-Hole statistikos 30-40% užklausų yra blokuojamos. Tiesa, dar nesu tikras ar tai užklausų ar interneto adresų kiekis.