Mokau dukrą programuoti Scratch

:coding:

Mano vyresnijąjai dukrai Ievai - 7 metai. Pirmokė. Kadangi COVID-o dėka vaikų atostogos pailgėjo viena savaite ir vietoj 2 tapo 3, galvojau kokia naudinga veikla reiktų užimti vaiką. Prisiminiau, kad egzistuoja programavimo aplinka Scratch. Pats Scratch’o niekada nebuvau bandęs ar naudojęs, tad tik teoriškai įsivaizdavau kas tai yra. Tiesa, dabar miglotai prisiminiau, kad pažįstamas Jurgis Pralgauskis prieš kokius 10 metų demonstravo per vieną iš Ubuntu release-party susitikimų.

Scratch’as ant Windows’ų atrodo geriau, nei and Linux. Gal susiinstaliavau kažkokią pasenusę versiją, bet linuksinis Scratchas lūžta, šriftai baisūs. Per daug nesigilinau, nes dukros naudojamas kompiuteris turi suinstaliuotus Windows 8.1 Pro.

Pirmos užduotys:

  • Susipažinom su aplinka. Pridėjom naujų personažų, išsiaiškinom kaip juos judint. Supažindinau kas yra koordinačių ašis (horizontali). Reikėjo vaikui paaišknti, kodėl norint, kad personažas judėtų į dešinę reikia įvesti “10”, o kad į kairę “-10”. Pirmoj klasėj dar tokių dalykų jie nesimoko ir vaikai paprasčiausiai dar neturi supratimo, kad pvz. gali egzistuoti neigiami skaičiai.
  • Norėjau, kad parašytų savo vardą “IEVA” ir, kad kiekviena raidė skirtingai judėtų. Naudojom ciklus, pauzes (kad “animuoti” veiksmus), paaišĸinau kas matematikoje yra “kampas” (reikėjo panaudoti, kad raidė pakryptų tai į vieną, tai į kitą pusę).
  • Figūros kontroliavimas su klaviatūra (rodyklės mygtukais). Pati išsirinko sceną ir baleriną. Paaiškinau kas yra koordinačių plokštuma (įvedžiau “y” ašį) ir pati viską suprato.

Buvau maloniai nustebintas kaip greit Ieva suprato ciklus ir navigavimą koordinačių plokštumoje. Kiekvieną dieną skirdavom iki 1 valandos. Pradžioj įvykdydavom užduotį, paskui leisdavau pačiai bandyti ir ieškoti ko ten yra užslėpta. Manau, pradžioje svarbu parodyti kokios yra galimybės ir ką galima sukonstruoti su šia aplinka, o paskui vaikas pats pasako ką nori padaryti.

Planas netolimai ateičiai:

  • Braižyti įvairias figūras (a la spinografas).
  • Įvesti į sąlygos saknius.

Benagrinėdamas ką dar tas Scratch’as sugeba, aptikau, kad yra oficialios integratijos su LEGO (mes namie turim WeDo 2 0), bei Microbit. Namie pastarojo neturim, bet ateity reiks įsigyt. Manau vaikui bus smagu suprogramuot kažką, kas galės būti valdoma su Microbit’u.