Alaus Virimas: Galaxy IPA II

:homebrewing:

Receptas: Galaxy IPA II

Pernai pavyko išvirti labai skanų IPA su Galaxy apyniais. Tai buvo pirmasis mano virimas su Galaxy ir iškart pamilau šiuos apynius. Alus buvo puikaus aroamto ir pilno kūno, kas man labai patinka IPA stiliuje. Nuo to karto drąsiai galiu teigti, kad Galaxy yra mano vieni mėgstamiausių apynių. Nusprendžiau, kad reik bandyti išvirti kažką panašaus. Kadangi karantinas vis dar tęsiasi, esu nusipirkęs daug kilogramų salyklo, kad galėčiau nevaržomai virti alų nesitaikstydamas prie pristatymo tvarkaraščio. Tai yra labai patogu, bet tuo pačiu neturiu visų įmanomų rūšių ir tenka improvizuoti. Kad pridėti daugiau kūno ir tirštumo, sumečiau po 0.25kg kvietinio, Viena ir Crystal salyklo. Kitas dalykas į ką atkreipiau dėmesį - pirmąjį savo alų viriau 90 minučių, kai standartiškai verdu 60. Taip pat virimo pabaigoje sumetus apynius reikėjo misą palaikyti dar 15 min. prieš pradedant šaldyt. Nesu tikras kokią įtaką tai turėjo, bet nusprendžiau kartoti tą pačią procedūrą.

Kas pavyko

  • Efektyvumas 76%. Taikiau į 70%. Vietoj 23 litrų gavosi 25. Stiprumas dėl to nenukentėjo. Tai galiėjo nutikti dėl dviejų dalykų: įtariu, kad vandens skaičiavimo formulės kažkiek pasikeitė BrewersFriend, taip pat pas mane per valandą nugaruoja maždaug 3 litrai, o ne 3,5, kaip buvau užstatęs.

Kas galėjo būti geriau

  • Atplėšęs apynių pakelį pastebėjau, kad jie visi sulipę. Granulių vietomis net nesimato. Atrodo, kad buvo sumesti paskutiniai likučiai iš maišo ir supresuoti. Pats apynių pakas sandarus. Kvapas geras. Nusprendžiau rizikuoti. Gali būti, kad alfa rūgščių (AA) bus mažiau nei nurodyta, bet dėl to labai galvos nesuku.
  • Pamiršau virimo pabaigoje subert apynius. Gerai, kad laikiau dar 15 min prieš šaldymą, tai spėjau sumest :-D

Įspūdžiai

Alus gavosi toks vidutiniškas. Pradėjo atsiskleisti tik gal po kokių 4-5 mėnesių. Kodėl taip nutiko - nesužinosim, bet aš esu linkęs kaltinti apynius. Aromato buvo mažoka.