Permigravau iš GMail

Jau kuris laikas galvojau apie šį žingsnį. Mano el. pašto adresas baigėsi @gmail.com. Jį gavau dar tada kai GMail nebuvo prieinamas visiems ir kas jį turėjo - buvo kietas. Minimalus simbolių kiekis vartotojo varde privalėjo būti bent 6 simboliai, tad ilgai negalvojęs, pakeitęs w į dvi v susikūriau savo nick’o atitikmenį - pavvka. Tiesa, dėl šito paskui gailėjausi, nes būdavo labai nepatogu diktuoti telefonu savo el. pašto adresą: “p, a, dvi v, taip, kaip dviguba v bet vietoj jos dvi v…”. Bet iš GMail permigravau ne dėl to.

Motyvacija

El. pašto adresas yra mūsų tapatybė internete. Prisijungimai, programinė įranga, žaidimai, kiti pirkiniai yra susiejami su el. pašto adresu. Kai kuriuose puslapiuose įpratome spausti “Sign in with Google” tam, kad išvengt registracijos formos pildymo. Kai kurios svetainės net neleidžia kitaip prisijungti (ne tik Goolge servisai, bet pvz. ir Goolge Code Jam). Dabar pagalvokim kas būtų jei negalėtume prisijungt prie savo GMail paskyros? Ilgesniam ar trumpesniam laikui netektume visų anksčiau minėtų dalykų, už kuriuos netgi esame sumokėję pinigus.

Galbūt dalis jų yra nereikalingi, dalį pavyktų atgauti, bet tai būtų ilgas procesas, nes reiktų kreiptis į konsultantus, įrodinėti savo tapatybę ir t.t. Galimai kartais tai pavyktų greičiau, kartais lėčiau. O gal kartais išvis nepavyktų.

Hacker News pasirodė straipsnis Terraria on Stadia cancelled after developer’s Google account gets locked. Tai buvo man lūžio taškas dėl kurio nusprendžiau bėgti iš GMail. Ne todėl, kad perskaičius šį straipsnį nušvito pasaulis ir viską pradėjau suprast. Bet todėl, kad paskutiniu metu vis dažniau ir dažniau pastebėdavau tokius atvejus. Negaliu pasakyti ar jų padažnėjo. Gal tiesiog daugiau galvodamas apie pasėkmes, dažniau pradėjau atkreipti dėmesį. Bet minėtasis straipsnis tapo tuo lūžio tašku, dėl kurio nusprendžiau, kad jau metas migruoti ir man. Ir didžiausia bėda ne ta, kad vartotojo el. paštas yra užblokuojamas. O ta, kad Google niekaip nepadeda ir žmonės savo paskyrų nebeatgauna. Nuplaukia viskas - el. laiškai, nuotraukos, dokumentai, kontaktai, licencijos, prisijungimai ir t.t. Viskas, ką kaupėt, kūrėt dažniausiai daugiau nei 10 metų.

Sprendimas

Išeitis paprasta - būti savo duomenų savininku. Nesakau, kad reikia pačiam administruoti pašto serverį, kad ir kaip kietai tai skambėtų. Net nebūtina pilnai atsisakyti to paties Google paslaugų. Bet reikia turėti galimybę nesunkiai migruoti nuo vieno paslaugų tiekėjo prie kito su minimaliais nuostoliais. Tam pirmiausiai reikia el. pašto adresui nusipirkti savo domeną. Nepakanka dėl įsitikinimų pabėgti iš Google į kokį Protonmail, nes jie šventesni (šiandien). Tai nepakeis situacijos, tiesiog nuo vienos priklausomybės bus pereita prie kitos. Domenas priklausys tau. Bet kada panorėjus visus laiškus bus galima nukreipti į kitą paslaugų tiekėją. Nuo čia prasideda nepriklausomybė.

El. pašto tiekėjų yra daug, bet daugumai už asmeninį domeną reikia susimokėti. Aš pasirinkau Fastmail ir kol kas labai patenkintas. Persikėliau ne tik asmeninį bet ir visas savo VšĮ el. pašto dėžutes (pelno nesiekiančioms organizacijoms dauguma kompanijų taiko nuolaidas). Savo Gmail pašto dėžutę su naująja sinchronizuoju per IMAP. O interneto servisuose po truputį savo adresą keičiu į naująjį.

Persikėliau kalendoriaus įrašus - kalendoriaus istorija man yra svarbi, nes galiu atsekti tokius dalykus kaip pvz. kada skiepinausi nuo erkinio encifalito. Kontaktus susiimportavau, bet dar nespėjau susikonfigūruoti periodinio sinchronizavimo su telefonu. Tam reiks susirasti kokią CalDAV & CardDAV sync Android aplikaciją. Google photos pas mane yra “leaf” servisas - aš jame beveik nieko nelaikau, ko neturiu kitur. Mano nuotraukos saugomos namų NAS serveryje, o į Google photos sukeliu apdorotus albumus, kad gaučiau priminimus. GDrive - vis dar naudosiu dėl kolaboravimo galimybių, bet dokumentus periodiškai parsisiunčiu.

Nieko sudėtingo! Tik šiek tiek pastangų.