Alaus Virimas: Nelson Sauvin Golden Ale

:homebrewing:

Receptas: Nelson Sauvin Golden Ale

Nuo paskutinio alaus virimo praėjo net 8 mėnesiai. Kažkaip sumažėjo alaus vartojimas - vasaros atsargos baiginėjasi tik dabar. Iš dalies dėl to kaltas COVID periodas - mažiau svečių apsilanko, rečiau pats ką nors aplankau ir lauktuvių nunešu. Ir šiaip rudens pradžioje labai tingėjau grįžti prie šio hobio, nes pirmasis virimas reiškia įrangos parsinešimą, visko išvalymą ir pilnai užgrūstą balkoną. Tempiau, tempiau, kol nebebuvo kur dėtis, nes alaus atsargos baigėsi. Teko skubiai taisyti situaciją. Reiškia reikia virti kažką, kas tinka greitam vartojimui ir nereikalauja ilgo brandinimo. Tokių turiu dvi rūšis - paprastas stout’as arba labai pavykęs, lengvutis Golden Ale. Kadangi šeimoje šviesūs eliai labiau mėgiami, pradėjau nuo Golden Ale. Savo ankstensį receptą pritaikiau prie turimų apynių. Šį kartą nusprendžiau suteikti antrąjį šansą Nelson Sauvin apyniams. Mat paskutinį kartą virdamas su šiais apyniais, pamiršau alų sausai apyniuoti, tad taip ir pilnai neatskleidžiau apynių charakterio. Šį kartą, jei vėl atmintis nepaves - sunaudosiu net 140g šių apynių. 70g verdant ir net 80g sausai apyniuojant (nes nenoriu pasilikti apynių likučių).

Butelių plovimas ir pilstymas

Daug paskutinių pilstymų pas mane būdavo pergazuoti. Paskutiniu metu visada gliukozės užgazavimui dėdavau tiek, kiek reikalauja stiliaus apatinė skalės dalis. Pvz. jei IPA rekomendacija yra 2.2-2.7 - sirupo užgazavimui paruošdavau 2.2. Bet vis tiek, atkimšus butelį puta kildavo ir lipdavo iš butelio. Kažkuriam forume pamačiau, kad yra žmonių, susidurančių su ta pačia problema. Ir dėl to jie kaltina Oxiclean, būtent kurį aš ir naudodavau butelių plovimui. Dabar tiksliai pasakyti negaliu, bet galvoju, kad problema prasidėjo tada, kai butelius pradėjau plauti su įrankiu, kuris įpurškia skystį (šiuo atveju Oxyclean tirpalą) į butelį. Paskui butelių nebepraskalaudavau ir tiesiai pildavau alų.

Šį kartą nusprendžiau bandyti kitą valymo būdą:

  1. Išmirkyti butelius vandenyje.
  2. Išvalyti su šepečiu vidų.
  3. Sumerkti į Starsan tirpalą.
  4. Sudžiauti
  5. Pilstyti.

Nors Starsan labai putoja, bet putų praktiškai nebelieka tuo metu, kai jau reikia pilstyti alų.

Kas pavyko

  • Efektyvumas virš 70%.
  • Net ir po ilgo laiko tarpo, viriau atsipūtęs ir nieko nepamiršau.
  • Sumečiau du pakelius Fermentis US-05 mielių. Pradėjo burbuliuoti po kelių valandų.
  • Pirmiausiai perpyliau alų į pilstymo fermenterį, tik tada pasiruošiau sirupą, supyliau į fermenterį ir gerai išmaišiau su metaline salyklo maišymo mentele. Taip tiksliai žinojau kiek alaus reiks išpilstyti, tad galėjau paskaičiuoti kiek reik cukraus.
  • Labai patogu butelių ir įrangos valymui turėti talpą su 15 litrų Starsan - pakanka tiesiog sumesti viską, ką reikia dezinfekuoti.

Kas galėjo būti geriau

  • Nepakankamai užsukau fermenterio termometro angą ir kranelį. Kišant termometrą anga atsilaisvino, alus pradėjo bėgti. Neliko nieko kito, kaip pasiraitoti rankovę ir kišti ranką į atvėsintą ir fermentavimui paruoštą misą, kad galėčiau užveržti sriegius. Tikiuosi neįmečiau jokios infekcijos, bet apynių nemažai, mielių daug, turėtų viskas būt gerai.

Ateityje

  • Nenaudoti PBW butelių valymui. Buvau palikęs parai su ir be PBW tirpalo. Vidus neatsiplovė geriau, nei buteliuose su paprastu vandeniu. O praskalauti paskui būtina.
  • Atkreipt dėmesį ar butelių valymas be Oxi turės įtakos.

Įspūdžiai

  • ŽIAURIAI geras alus! Tiesiog tobulas! Geriamas jau po 4 savaičių po fermentacijos, lengvas, jaučiamas apynių aromatas atkimšus butelį. Nuostabus kartuomo balansas. Vieno butelio per mažai. Tai yra tas receptas, kurį verdu jau antrą kartą ir išeina toks pat puikus rezultatas. Būtinai teks kartot dar!
  • Butelių valymas be Oxi pasiteisino. Tiesa, reiktų dar palaukti, kad pamatyt ar vėlesni buteliai taip pat nepersigazuos, bet pirmieji atkimšti egzemplioriai neturėjo jokio pergazavimo požymio.