Ką nuveikiau 2021-aisiais

Metas apžvelgti ką nuveikiau per šiuos metus. Šie užrašai labiau skirti man pačiam, bet nieko prieš, jei kažkas ir perskaitys :-)

Kelionės

Su šeima metus puikiai praleidom keliaudami Lietuvoje. Nebuvom išvykę į užsienį, bet nei kiek dėl to nesigailiu. Užtat:

  • Rinkdami “Surink Lietuvą” magnetukus, apkeliavom trečdalį Lietuvos. Apsistodavome atsitiktiniuose miestuose esančiuose viešbučiuose. Man labiausiai patiko Ukmergė.
  • Stovyklaudami išbandėme kelis kempingus: Biržų ir Zarasų.
  • Buvau išvykęs į dvi bikepacking’o keliones (kurių nei vienos neaprašiau). Pirmoji kelionė vyko vasaros viduryje, pačiame įkarštyje. Keliavome per Labanorą, nuo Pabradės iki Ignalinos. Antroji kelionė - jau vėlyvą rudenį nuo tos pačios Pabradės link Palūšės, grįžtant iš tos pačios Ignalinos. Tik šį kartą apsistojome tipyje. Buvo puiku, tik tiek, kad dūmų kvapą iš galvos išsiprausti pavyko gal tik trečią dieną. O Ieva (dukra) sakė, kad grįžęs kvepiu dešrelėmis :-).
  • Dviese Su Ieva vasarą dviračiais ir traukiniais keliavom iki Jonavos. Apsistojom viešbutyje, ištyrinėjom visą miestą, grįždami atgal į Vilnių išlipom ir apsižvalgėm Kaišiadoryse, o Vilniuje pririjom ledų. Jau dabar suku galvą, koks galėtų būti maršrutas ateinančią vasarą. Ji norėtų apsistot palapinėje, bet, manau, dar būtų per sunki kelionė.

Užklasinė veikla

  • Su Usergroups.lt vis dar tempiam ir išgimdėm 12 Vilnius PHP renginių. Vienas renginys pavirto į BBQ Party, na o likę 11 buvo virtualūs. Manau, kad ir kaip keistai skambėtų, puikiai išnaudojam šio pandeminio gyvenimo privalumus. Virtualūs Vilnius PHP renginiai pritraukia klausytojų iš visos Lietuvos, pranešėjai gali prisijungti iš bet kur. Dažnai sulaukdavom virš 40 klausytojų - kas, mano manymu, yra tikrai neblogai. Tiesa, metų pabaigoje jaučiausi šiek tiek išsikvėpęs.
  • Ne mažiau patenkintas esu No Trolls Allowed pandeminiu spin-off’u, kurio pavadinimą žino tie, kam reikia. Nedidelis, privatus, artimas renginys tapo tuo, kuo No Trolls Allowed ir turėjo būti. Renginiu be komercijos, renginiu, kurio metu nereikia dalyviams aiškinti taisyklių, renginiu, kuriame… ai gal jau čia ir baigsiu. Gal kada nors parašysiu plačiau atskirame įraše :-) Bet the-slaptasis-renginys viršijo visus lūkesčius visokeriopai ir toliau po truputį žudo NTA, kuris, neaišku ar kada nors beprisikels.

Technologijos ir hobiai

  • Išmigravau iš Gmail į Fastmail. Pilnai išmigruoti iš Google platformos nepavyksta, bet ir labai nesisgengiu. Bet dėl laiškų, kalendoriaus ir kontaktų neturiu jokių problemų.
  • Pasigaminau dvi klaviatūras. Apie pirmąją jau rašiau. Kurį laiką panaudojęs Ergodox, nusprendžiau, kad ji man per didelė ir pasigaminau Kyria. Pastarąja esu labai patenkintas ir netgi galvojau pasigaminti antrą tokią pačią, tik su žemo profilio mygtukais. Šios dvi klaviatūros leido giliau ištyrinėti QMK programinės įrangos galimybes. Tad šiuo metu esu pasinėręs į tobulio klavišų išdėstymo paieškas. O su klaviatūrų gamyba esu apsiraminęs.
  • Atsinaujinau 3D spausdintuvą į Prusa MINI+. Užsisakiau jį sausio gale, o gavau tik po 4 mėnesių. Sukonstravom kartu su Ieva - jai buvo labai įdomu. Ypač, kad guminukus reikėjo suvalgyt periodiškai :-) Pačiu spausdintuvu esu labai patenkintas. Jau suspausdinau kokius 3-4 kg filamento. Spausdina gražiai, dirba tyliai, neužima daug vietos. Nors spausdinimo paviršius nėra didelis, bet tik vieną kartą dėl to teko perdarinėti modelį. Kitaip tariant - mano reikmėms pilnai pakanka. Tiesa, du kartus buvo pagedęs. Pirmoji problema - brokuotas Z ašies guolis, kuris leidžiantis žemyn kriokdavo. Prusa atsiuntė naują. Antroji problema išlindo tik praeitą savaitę. Kažkas negerai su heat-bed temperatūros davikliu. Vis sustoja spausdinimas, nes temperatūra “nukrenta” žemiau 15 laipsnių. Matyt koks laidas atsipalaidavo arba nutrūko. Dar nespėjau išsinagrinėt. Bet apibendrinus - labai patenkintas įrenginiu.
  • Šiek tiek įvaldžiau Rust’ą. Rašyti “išmokau” nesiverčia pirštai, bet perskaičiau knygą, pačiupinėjau kalbą, išsprendžiau keletą Advent of Code užduočių. Planuoju vieną kitą amžinąjį projektą parašyti (apie tai - kitą kartą). Turiu pasakyti - kalba patiko. Atgaiva po Golang’o. Be visų rustybių labai patiko iteratoriai, pattern matching’as. Dar pilnai nesuprantu lifetime’ų, bet tam ir bus skirti amžinieji projektai :-)
  • Alų viriau tik keturis kartus. Du pirmi virimai vyko sausį ir vasarį, tada sekė 8 mėnesių pertrauka ir virimai lapkritį, bei gruodį. Štai ką daro pandemija - nebeatvyksta pas mane svečiai, o ir mes patys pas svečius retai važiuojam.

Sveikata

  • Seneliui insultas. Išsikapstė. Močiutės sveikata prastėja. Mamai vasarą atliko operaciją. Atrodo viskas gerai. Kažkaip suintensyvėjo šie reikalai, įskaitant ir praėjusius metus.
  • Gavau tris Pfizer vakcinas.
  • Visai pamėgau bėgiojimą. Bėgimo batelius nusipirkau praėjusią vasarą, o karantino metu bėgiojimas pradėjo išlaikyti sveiką protą (ir formą). Tad jau pasyviai bėgioju virš metų, išsigydžiau ITB, 10 km long run’ai tapo mėgstamiausias bėgimo tipas ir retkarčiais nubėgu iki ofiso ir atgal.

Tiek dalykų apie 2021-uosius prisiminiau dabar prisėdęs. Anaip tol tai ne viskas, o metai buvo tikrai labai geri ir turiningi :-)