Vilnius PHP: ateinantis sezonas ir kaip motyvuoti pranešėjus?

:vilniusphp:

Prieš kelias dienas atšventėme 8-ąjį Vilnius PHP gimtadienį. Atsitiktinai, gerai susidėliojo planetos, kad po kiekvieno Vilnius PHP gimtadienio prasideda nauji metai ir naujas Vilnius PHP sezonas. Naujas sezonas - nauji (arba tie patys) rėmėjai, nauji pranešėjai ir vėl tas pats klausimas - ką kitais metais daryti kitaip, kad būtų geriau.

2020-ieji Vilnius PHP buvo kitokie - dėl COVID-19 daug susitikimų vyko virtualioje erdvėje. Panašu, kad ateinančiais metais, bent jau pirmojoje pusėje, dauguma susitikimų taip pat bus virtualūs. Nors gyvai susitikti yra smagu, bet virtualūs susitikimai taip pat turi savo pliusų:

  • Susitikimus gali stebėti iš bet kurios vietos prisijungę klausytojai. Turime mažą bet aktyvią Klaipėdos bendruomenę, kurie vis prašydavo, kad transliuotume susitikumus interentu. Dabar tuo nebereikia rūpintis, nes visi susitikimai transliuojami.
  • Pranešėjai taip pat gali prisijungti iš bet kur. Galima pasikviesti net ne Lietuvoje gyvenančius pranešėjus.
  • Mažesnės išlaidos! Nebereikia nuomuoti salės, kas ir sudarydavo pagrindines išlaidas. O Zoom kaina mėnesiui - viso labo tik keliolika eurų.

Kadangi išlaidų mažiau, galime dalį paramos nukreipti kur nors kitur. Būtų tikslinga už surinktą paramą auginti bendruomenę, skatinti jos aktyvumą. Norisi, kad žmonės patys siūlytų pranešimus. Reikia juos skatinti.

Anksčiau apdovanodavom daugiausiai pranešimų skaičiusius bendruomenės narius bilietais į BuildStuff konferenciją. Kad gausim bilietų - sužinodavom prieš kokį mėnesį (pvz. Spalį), o bilietus įteikdavom kitą mėnesį. Viskas kaip ir gerai, bet oficialiai neskelbdavom, kad šiais ar kitais metais taip darysim. Keli seni vilkai tai nujausdavo iš ansktesnės patirties, bet pati bendruomenė nebūdavo skatinama, nes prizas išdygdavo iš niekur. Be to, konferencijos bilietai, mano manymu, nėra tas prizas dėl kurio reiktų labai stengtis - daugeliui programuotojų darbovietės pačios mielai kompensuoja konferencijos bilietus. Taip pat giliai tikiu, kad daugiausiai skaitytų pranešimų nėra tas dalykas kurį reiktų skatinti. Tiesiog “daugiau” nebūtinai reiškia “geriau”. Tiesiog ne visi pranešėjai turi vienodai laiko - ne kiekvienas gali per metus paruošti 3 ar daugiau pranešimų. Bet kiekvieno indėlis yra ir turi būti vertinamas. Ilgai svarsčiau, kaip išrinkti geriausią pranešimą. Paprastas balsavimas metų gale taip pat netinka, nes pasidaro labai lengva “apeiti” sistemą. Didesnės įmonės tiesiog gali savo darbuotojų paprašyti atiduoti balsus už saviškį. Nesakau, kad taip būtų daroma, bet norisi tiesiog nepalikti tokios galimybės (arba ją išnaudoti).

Galiausiai, padiskutavus su žmona, sugalvojom būdą, kuris turėtų veikti: kiekvieno susitikimo pabaigoje paprašyti klausytojų balsavimo būdu išrinkti to susitikimo labiausiai patikusį pranešimą. Metų gale turėsime 12 labiausiai patikusių pranešimų. Iš jų paskutinio susitikimo metu išrinkti patį pačiausią, kurį paskelbti “įdomiausiu metų pranešimu”. O jo pranešėjui įteikti pagrindinį prizą. Šio būdo minusai - senesni pranešimai gali būti šiek tiek pamiršti, tad kalbantys vėlesniais metų mėnesiais turės daugiau šansų. Žinoma, galima priskaičiuoti susitikimų metu surinktus balsus, bet tada kalbantys ne sezono metu (pvz. vasarą) turės mažiau šansų, nes surinks mažiau balsų. Galima skaičiuoti santykį, kuriuo “laimėjo” ar išvesti dar kokią gudrią formulę. Bet galiausiai tai nėra labai svarbu, nes bendruomenė vis tiek bus skatinama skaityti pranešimus. Norėdami padidinti savo šansus laimėti - dalyviai galės skaityti daugiau pranešimų. Galų gale, net jei didesnės kompanijos dalyvis pasikvies į susitikimą saviškius - bendruomenei bus tik geriau, nes susitikime dalyvaus daugiau žiūrovų.

O kokie gi tie prizai? Smagu būtų simboliškai apdovanoti kiekvieno mėnesio įdomiausio pranešimo skaitytojus. Gal vėl grįžti prie marškinėlių? Na o pačiam pačiausiam įteikti kažką, kas neįpareigoja, bet yra smagu. Man tokie dalykai šiuo metu yra Nintendo Switch, smart-laikrodis ar fitness tracker’is, kokybiška bluetooth kolonėlė, Kindle knygų skaityklė, mechaninė klaviatūra ar pan.