Alaus virimas: Irish Dry Stout with East Kent Goldings

:homebrewing:

Receptas: Irish Dry Stout with East Kent Goldings

Salyklo smulkumas: 0.045

Senas geras ir paprastas receptukas. Kai paskutinį kartą viriau šį alų - paskutinę minutę apsižiūrėjau, kad neturiu miežių dribsnių. O tie dribsniai svarbūs. Jų šiame recepte dedasi net 1kg ir suteikia alui kremiškumo (kas ir būdinga sausajam Airiškam stautui). Tą kartą stoutas gavosi kiek skalsesnis. O šį kartą viskas kitaip - turiu visus ingredientus!

Tiesa, yra viena smulkmena, kuri šiek tiek neramina. Mano mielių galiojimo laikas baigėsi prieš metus. Kažkada buvau prisipirkęs “nes vistiek panaudosiu”, tad taip ir liko šaldytuve. Turėjau tris pakelius. Reikėjo patikrint ar mielės vis dar gyvos. Vieną pakelį paaukojau supildamas į vandenį su cukrumi (10ml - vienam gramui mielių + šaukštelis cukraus). Jei mielės putoja - vadinasi gyvos. Užputojo akimirksniu, o po valandos net pasiekė dubens viršų. Tiesa, paskui perskaičiau, kad tokių mielių negalėsiu pilti į misą, nes jos jau “pripratę” prie stalo cukraus ir gavę misos cukraus jį sunkiau skaidys. Bet kadangi mielės parodė savo gyvybę, nusprendžiau tiesiog suberti likusius du pakelius ir tikėtis geriausio. Vis tiek jos pirktos tuo pat metu, tad ir serija bus ta pati.

Kas pavyko

  • Salinimo metu temperatūra išliko ~67-66 laipsnio, kaip ir tikėjausi.
  • Efektyvumas 74%. Aš savo tikslinį efektyvumą esu nustatęs 70%. Paskutiniais virimais dažniausiai jį viršyju. Manau galima drąsiai pakeist į 75%, nes geriau silpnesnis alus, nei stipresnis.
  • Susisukau maždaug per 4.5 valandos įskaitant salyklo traiškymą. Nežinau ar su elektriniu smart-puodu būtų kas nors greičiau.

Kas galėjo būti geriau

  • Batch sparge metu užkeldavau temperatūrą iki maždaug 72 laipsnių, nors turėjau kelti iki 76. Pažiūrėsim, kiek tai įtakos efektyvumą. Tiesiog pamiršau, kad reikėjo užpilti maždaug 85 lapsnių vandeniu. Užpyliau 76…
  • Kažkur pradingo apie litrą vandens. Gal neteisingai paskaičiavau, kiek jo reiks.

Įspūdžiai

Viskas gerai su tom “pasenusiom” mielėm. Užsukūrė kaip reikiant. Alus gavosi skanus.