404 Retrospektyva

Mielas, Povilai. Perskaityk šį įrašą prieš organizuodamas kitą renginį. Tai tau padės.

Muzika

Žmonėms labai patiko šeštadienio scena. Kadangi policija neatvyko ir renginį užbaigėme patys - manau, kad garso nebuvo per daug. Gerai, kad aparatūrą nukreipėme labiau link ežero. Live coding sesija puikiai papildė foną. Tiesa, labai trūko kilimo ir šokėjai buvo vangūs. Manau, žmonės tiesiog jau nebeturėjo jėgų labiau smagintis - visi jau buvo išsunkti. Turint omeny, kad pagal techno muzika labiausiai linksminasi tie, kurie atvyksta trečiadienį :-) Ateityje būtų galima bandyti užsukti renginį kiek anksčiau. Trečiadienį gal kiek per anksti, nes visi nori pabendraut, tačiau ketvirtadienį vis dar būtų kupini jėgų. Labai pravertė spalvotos šviesos, kurias buvom išsinuomavę. Reiks pasirūpint ir kitais metais. O tuo tarpu paprastų LED šviesų net nebeverta nuomuoti, nes turim jų patys.

Synth dirbtuvės pasisekė labiau, nei pernai. Ilgai užtruko, kol buvo sujungta visa aparatūra. Šiemet nusprendėm dėti mažiau sintezatorių. Iš tikro reikia jų paprastesnių ir mažiau. Kitamet būtų galima papasakot kažką įžangai - pvz. kaip veikia sequenceris arba supažindint su filtrais. O tada duot žaisti. Tokiu atveju būtų žemiau nuleista kartelė. Vaikai periodiškai užpuldavo, ir kiek pynėsi su šalia vykusiu Jam Session, tad buvo sunku atskirti ką kuris aparatas groja.

Dirbtuvių palapinė

Dirbtuvių palapinė per maža. Taip, šiemet dalyviai galėjo išsinešti stalus už jos ribų, bet ten nuolat visi trynėsi užpakaliais. Taip pat pasisekė, kad nelijo. Lijant negali tiesiog atsistoti po stogu ir tikėtis išlikti sausas. Dėl šoninio vėjo, stogo dengiamas plotas sumažėja ~1m iš visų pusių, kuriose nėra sienų. O sienų ir nebuvo. Kitais metais reiktų jungti dvi palapines viena šalia kitos (ne išilgai). Uždengti porą sienų ir gražiai apšviesti. Jei organizuosime toje pačioje vietoje - bandyti statyti jas dabartinės dirbtuvių palapinės vietoje. O jei netilps - Makerspace pievoje.

Tuo tarpu Makerspace pievoje buvusi palapinė liko nepanaudota. Taip, neatvyko ten kai kurie dalyviai, bet vis tiek ją buvo galima panaudoti geriau.

Pranešimai

Įžanginis pranešimas vyko 16:30 penktadienį. Kalbėjau visą valandą. Po jo tvarkaraštį užpildėme iki 21:00 koncerto. Nors reikėjo apeiti stovyklą ir asmeniškai paprašyti dalyvių kalbėti penktadienį - tai man visai nesunkiai pavyko. Jei galimybė registruotis būtų egzistavusi anksčiau, nei penktadienį - to nebūtų reikėję daryti. Manau, kad skaityti įžanginį pranešimą galima nuo 16:30 arba 17:00. Anksčiau - neverta.

Šeštadienį ir sekmadienį pranešimus pradėjome skaityti nuo 10 val. ryto. Pernai nuo 11. Manau, kad nuo 10 yra geriau. Nors žmonės turi kiek paskubėti atsikelti, nusiprausti ir papusryčiauti, bet visai nesunkiai pavykdavo surinkti klausytojus. Tiesa, reikėdavo apeiti stovyklą ir pakviesti asmeniškai, bet klausytojų tikrai netrūko. Šią procedūrą kartoti ir kitais metais. Padėjo mikrafonas - žmonės rinkdavosi girdėdami, kad kažkas vyksta.

Paskutinėm dienom kiek pro pirštus pažiūrėjau į pranešimų filtravimą. Kai kurių pranešimų reikėjo tiesiog nepraleisti, taip išlaikant kartelę. Nieko blogo, kad jie buvo skaitomi, bet ilgiau taip atsipalaidavus galima apsikrėsti.

Stovyklos įrengimas

Iki renginio pabaigos taip stovykla ir nebuvo įrengta iki galo. Net pagrindinė palapinė. Tiesiog atvedėme elektrą, pajungėme aparatūrą, paruošėm vietą prezentacijoms ir išsiskirstėme savais keliais nepabaigę darbų. Kažkas užsiminė, kad “visad reikalai savaime susitvarko”, bet pasirodo kad ne. Taip ir nesusitvarkė.

  • Elektra nebuvo išvedžiota visur kur turėjo būti - į dirbtuvių ir Makerspace palapines.
  • Vienas dirbtuvių organizatorius pats turėjo nusitempti ir sujungti laidus, pasikabinti apšvietimą, kad galėtų organizuoti savo dirbtuves. Taip atsirado elektra dirbtuvių paviljone.
  • Apšvietimo nebuvo. Neturėjom šviesų pagrindinėje palapinėje prie programos ir scenos. Nebuvo apšvietimo teritorijoje (nuomuotos girliandos dvi dienas gulėjo dėžėje). Neįvedėm apšvietimo ir kitose dviejose palapinėse (dėl ko žmonės ten ir nėjo). Žmonės ir vabalai čia ne daug kuo skiriasi - sutemus ir tie, ir anie eina ten kur šviesu ir gražu.
  • Šiukšlių maišų tiesiog nebuvo. Aš pakabinau kelis, paprašiau kelių žmonių, kad juos pakeistų ir tiek. Nebuvo aiškiai parašyta kur mesti depozitinę tarą, o kur bendras šiukšles. Maišai būdavo perpildyti ir man pačiam teko kelis kartus perdėt šiukšles į naują maišą, kad senąjį būtų galima pernešti. Gerai, kad visi sąmoningi ir daugiau mažiau tvarkėsi savo šiukšles.
  • Tvarkaraštis (galimybė registruotis) buvo paruoštas tik penktadienį.

Kaip to buvo galima išvengti?

Jei kas skaitot - nepriimkit asmeniškai. Aš pats kelias dienas vaikščiojau kiek pykdamas, kad kiti organizatoriai nemato problemų, kurias pastebiu aš. Nemėgstu eit ir pirštu badyt kas turi būti padaryta. Nemėgstu varinėt žmonių, kurie yra tokie patys renginio kūrėjai. Tačiau, dabar pagalvojęs, supratau, kad ta lyderystė yra reikalinga. Galbūt jie ir tikėjosi, kad aš pasakysiu kas turi būti padaryta, galbūt į kitus dalykus tiesiog neatkreipė dėmesio, nes nematė tų problemų, kurias mačiau aš. Tai būtų galima spręsti renginio pradžioje (pvz. trečiadienį arba ketvirtadienį prieš pietus) susirinkant į bendrą susirinkimą ir pakartojant reikiamus atlikti darbus. Pakartoti būtina, kad visi prisimintume.

Pagrindiniai darbai yra šie:

  1. Atvesti elektrą į kiekvieną paviljoną.
  2. Įrengti apšvietimą kiekviename paviljone, apšviečiant reikalingas erdves (tvarkaraštį, stalus dirbtuvėms ir t.t.).
  3. Įrengti stovyklos aplinkos apšvietimą.
  4. Pakabinti šiukšlių maišus stovyklos teritorijoje. Maišus, skirtus depozitinei tarai, pažymėti (pvz. pakabinant spalvotą popieraus lapą su užrašu).
  5. Jei matome, kad šiukšlių maišai prisipildė - juos pakeisti naujais.
  6. Aiškiai pranešti, kur galima gauti naujų šiukšlių maišų ir lipnios juostos, bei įrankių. Ten juos ir padėti.
  7. Organizatoriai turi informuoti automobilių savininkus, kad automobilių stovykloje statyti negalima.
  8. Priminti organizatoriams, kad nuolat atkreiptų dėmesį ar ko nors netrūksta stovyklai.

Manau, kad pakartojus šiuos dalykus renginio pradžioje - viso renginio metu atkreipsim dėmesį ką reikia padaryti.

Kita

  • Marškinėlių gamyba prilipinant plėvelę su presu labai tinka šiam renginiui. Gamyba greita ir lengva vietoje pasiruošti trafaretus.

Darbai ateičiai

Čia užsirašau, kad ateityje pamatyčiau, koks esu pareigingas.

  • Kitamet viešai neskelbti, kada vyksta renginys. For fun.
  • Po renginio reik aplankyti visus registruotus PR ir paprašyti dalyvių įkelti skaidres.
  • Suvežti inventorių į vieną vietą ir sužiūrėti kiek ko turim, ką galim išmesti.
  • Archyvuoti (parsisiųsti) šio ir ankstesnių renginių nuotraukas iš įvairių šaltinių.
  • Malkas užsakyti likus 3-4 savaitėm iki renginio.
  • STOP juosta aptverti teritoriją kurioje buvo statomi automobiliai. Taip bus sunkiau rasti vietą kur galima statyti.