Alaus virimas: Citra, Amarillo and Galaxy NEIPA

:homebrewing:

Receptas: NEIPA

Salyklo smulkumas: 0.045

Pirmasis mano NEIPA virimas. Šis receptas įpareigoja virti kiek kitaip nei mano ankstesnius virimus. Visų pirma į 20 litrų alaus bus sumesta net 300 gramų apynių. NEIPA prašosi vaisinių, citrusinių apynių, tai griebiau Amarillo, Citra ir Galaxy. Pirmus apynius bėriau likus 10 minučių iki virimo pabaigos. O paskui 90 gramų supurčiau atšaldžius misą iki 80C, sustabdžiau šaldymą ir laikiau uždengęs 30 minučių. Toks būdas vadinasi “whirpool hopping”, nes standartiškai apyniai maišomi misoje recirkuliacijos dėka susidariusiame sukūryje. Aš jokios recirkuliacijos įrangos neturiu, tad tiesiog subėriau apynius prašaldytoje misoje ir laukiau. Toks būdas turėtų suteikti daugiau skonio ir aromato. Tiesa, šį kartą nenaudojau nailoninio maišo apyniams, nes manau, jog jis sumažina aromatą.

Paskui seks sausasis apyniavimas. Įdomu tai, kad rekomenduojama pirmus sausojo apyniavimo apynius berti dar nepasibaigus fermentacijai. T.y. maždaug trečią dieną nuo fermentacijos pradžios. Antras sausasis apyniavimas - dar po savaitės. Kaip matom, apynių bus daug.

Taip pat naudosiu US-04 mieles, kurias esu naudojęs tik tamsiam ar britiškam eliui. Tai bus mano pirmas IPA stiliaus alus su šiomis mielėmis.

Daug naujų dalykų, tad labai įdomu kas gausis. Po tokio virimo pradedu mąstyti apie Grainfather arba panašios sistemos įsigijimą. Nes temperatūros palaikymas, bei recirkuliacija būtų naudinga.

Kas pavyko

  • Greitas virimas - gal 4 valandos su trupučiu. Buvau iš vakaro pasiruošęs vandenį, iš anksčiau susitraiškęs salyklą.
  • Sėkmingai išgraibiau su kiaurasamčiu beveik visus į puodą sumestus apynius. Tad pilant misą į fermenterį niekas nesikimšo ir nebuvo jokių bėdų.

Kas galėjo būti geriau

  • Efektyvumas tik 67%. Prastokai išsisalino. Matyt 600g dribsnių turėjo įtakos ir temperatūros neatitaikiau.
  • Pamiršau eilinį kartą į puodą įstatyti nip tube’ą. Bet jo nelabai ir prireikė.

Įspūdžiai

Bus papildyta.