Ką nuveikiau 2022-aisais

Kaip rašiau apie 2021-uosius, taip ir rašau apie praėjusius 2022-uosius. Iš tiesų jau 2023-ųjų Sausio vidurys, bet tik dabar prisėdau sukurpti rašinuką. Kaip visada, užrašai skirti man pačiam, bet nieko prieš, jei kas užmes akį.

2022-ieji buvo sunkūs metai. Negrįžus į normalų gyvenimą po COVID pandemijos, prasidėjo rusijos invazija į Ukrainą. Tai man neblogai kirto per smegenis, ir maždaug iki vasaros nesinorėjo nei ką nors veikti, nei kuo nors domėtis. Tiesa, karo fone, pasiruošiau šiokį tokį išlikimo rinkinį, nusikopijavau ir susiarchyvavau dokumentus, bei atlikau kitus namų darbus, kas irgi buvo naudingas užsiėmimas.

Kelionės

  • Vasarą su Ieva dviračiais ir traukiniais nuvykome apžiūrėti Marijampolės. Tai jau tampa mūsų kasmetinė-vasarinė tradicija, kuri mums abiems labai patinka. Ieva net atsisakė kviestis keliauti ką nors kartu, nes kelionė privalo būti mūsų abiejų. Iš Vilniaus traukiniu nukakom iki Kauno. Kaune persėdom į Marijampolės traukinį ir pasiekėm tikslą. Ta kryptimi traukiniu nebuvau važiavęs ir aš, tad buvo įdomu. Apsistojom vietiniame viešbutyje, kuris, tiesą sakant, buvo tikrai geras. Marijampolė turi ilgą dviračių maršrutą. Kurį, beieškodami katinų skulptūrų, apvažiavom. Apžiūrėjom senamiestį, aplankėm vietines kavines, kurios maloniai nustebino maisto kokybe. Pernakvojom, radom likusius katinus ir vykom namo. Kaune turėjom laiko, tad numynėm iki Akropolio suvalgyt ledų ir beigelio. 2023-aisiais jau manau vyksim su Ieva kur nors pastovyklaut
  • Su šeima per pavasario mokinių atostogas aplankėm Berlyną. Niekada nebuvau buvęs šiam mieste, tad kelionė labai patiko. Zoologijos sodas, TV bokštas, Berlyno siena, istoriniai ir meno muziejai, Mikkeler & Brew Dog barai, puikūs austriško ir vokiško maisto restoranai. Tiesa, lankantis holokausto ir istoriniuose muziejuose, skaitant ir žiūrint pateikiamą informaciją, buvo sunku suprasti kaip šalis, suprantanti ir pasakojanti apie antrojo pasaulinio karo žiaurumus, gali (tuo metu) užmerkti ramiai akis ir skelbti siunčianti Ukrainai paramą - 5000 šalmų. Nepaisant to, miestas patiko.
  • Eurotrip 2022. Mano (ir šeimos) pirmoji ilga kelionė automobiliu po Europą. Keliavom tris savaites. Lenkija, Čekija, Austrija, Vokietija (su LEGOland’u, kuriame keliomis savaitėmis po mūsų apsilankymo įvyko traukinukų avarija), Čekija, Lenkija, namai. Tiesiog nuostabi kelionė, neskaitant to, kad keliavom kuro kainoms siekiant piką ir karščio bangai siaubiant Vokietiją. Aplankėm labai daug skirtingų vietų. Vaikams parodėm kasyklas, urvus, kalnus ir krioklius. Skirtingose vietose apsistodavom po 1-2 nakvynes, tad nuolat keliavom. Dažnai stodavom už miestų esančiuose viešbučiuose su baseinu ir pirtimi - vaikams labai patiko. Puiki kelionė! Tik paskui krapščiau galvą, kodėl tiek mažai kartų per šią vasarą praleidom stovyklaudami. Nenuostabu, kai mėnesį būni išvykęs.
  • Pastovyklavom prie Vištyčio ežero. Geras kempingas, daug vietos. Tik malkos brangios.
  • Viena bikepacking’o kelionė vasaros pradžioje. Standartinės rudens kelionės nepavyko įgyvendinti dėl laiko trūkumo.

Užklasinė veikla

  • Suorganizavom 10-ą NTA hackercamp’ą, šiuo metu žinomą kaip “404 Camp Not Found”. Puikiai pavyko, neskaitant nuolatinių policijos vizitų.
  • Po 10 metų Uždarėm Vilnius PHP. Suorganizavom jubiliejinį renginį, kuris buvo paskutinis. Apie tai plačiau planuoju parašyti atskirai.
  • Pasigaminau dar vieną Kyria klaviatūrą. Dabar turėsiu dvi - vieną namams, o kitą ofisui. Šią klaviatūrą gaminau su Kailh Choch White žemo profilio switch’ais. Taip pat šiek tiek modifikavau korpusą, kad bendras aukštis būtų žemesnis. Puikiai pavyko, bet kol kas dar reikia pratintis.
  • Iš tėčio pasiėmiau siuvimo mašiną ir pradėjau mokintis siūti. Nuo seno norėjau bent suprasti kaip įverti siūlą į mašiną. Medžiagų, bei įrankių nusipirkau iš extremtextil de, kur galima rasti visko ko tik širdis geidžia. Pagrinde dirbu su Cordura ir RipStop nailonu. Esu pasisiuvęs ultra-light kosmetinę, packing cube ir dry bag’ą vasaros dviračių kelionei su Ieva.
  • Metų pradžioj šiek tiek programavau su Rust’u, bet galiausiai apleidau. Rašiau Rougelike žaidimą, remdamasis Rougelike Tutorial in Rust. Kai parodžiau rezultatą Ievai - sakė “žiauriai geras” :-D Bet paskui apleidau šį reikalą. Planuoju ateityje grįžti.
  • Alų viriau tik 4 kartus. Kaip ir užpernai. Jaučiu, kad po truputį apleidžiu šį hobį. Gal ir nėr blogai.
  • Permigravau iš VIM prie Neovim. Norėjau išbandyti native LSP, bei dalį plugin’ų, kuriais garsėja Neovim. VIM, su mano konfigūracija greičiau veikia, bet matyt dar reikia daugiau laiko skirti Neovim konfigūracijai.
  • Naudoju Sway WM kaip pagrindinį window manager’į. Skyręs šiek tiek laiko konfigūravimui esu patenkintas. Veikia stabiliai, super greitai ir šiaip, yra intuityvus ir gerai palaiko svarbiausius dalykus tokius kaip ekrano rezoliucijos, klaviatūros išdėstymas, pelė langų valdymui (nenaudoju, bet veikia).

Kiti reikalai

  • Pakeičiau darbą. Kadangi mano senoji darbovietė UBER nusprendė uždaryti ofisą Vilniuje - viskas susidėliojo į vietas ir teko ieškoti naujo darbo. Po beveik 8 metų kadencijos, 2022-ųjų pabaigoje prisijungiau prie Chronosphere.
  • Darbo pakeitimas privertė pasiimti Mac’ą. Gavau M1 Macbook Pro. Nors bandau adaptuotis bet pirmi įspūdžiai: žiauriai daug sveria, lėtai ir nestabiliai veikia, o OS’as keistas ir neprognozuojamas. Pasigaminta Kyria šiek tiek gelbėja, nes galėjau pasidaryti išdėstymą, panašų į tą, kurį naudoju ir su Windows, bei Linux. Tiesą sakant Kyria ir skubėjau pasibaigti per žiemos atostogas, kad spręst šią bėdą :-D
  • Pabėgioju, mažokai numyniau dviračiu.

Tiek prisiminiau apie 2022-uosius. Žinoma, tai ne viskas. Bet metai buvo sudėtingi ir permainingi. Pabaiga - nebloga :-)