Sidro gamyba: Mangrove Jack's Pear Cider

:homebrewing: :sidras:

Šis įrašas labiau skirtas atsižymėti, kad vėl gaminau sidrą, nei, kad ką nors naujo išradau. Sidrą gaminu kartą metuose - ankstesnis aprašymas čia. Parginde jį išdalinu draugams, nes man pačiam jis nelabai patinka :-) Bet visi, kurie paragauja - labai giria. Tad visada verta turėt vieną ar kitą butelį barteriui :-) Nors Mangrove Jack’s gamybos instrukcijoje rašoma, kad jis geriamas po mėnesio - man labiau patinka palaikyti bent pusmetį ar metus. Tada gėrimas labiau atsiskleidžia, suvienodėja skoniai.

Šį kartą visgi dariau kelis dalykus skirtingai, nei paskutinį kartą:

  • Vietoj stalo cukraus dėjau gliukozę. Nors, tiesą sakant, cukrus sidro nesugadino, bet gliukozė turėtų labiau tikti. Planavau vietoj gliukozės pilti sausą salyklo ekstraktą, bet gliukozės kilogramo kaina yra 4.5€, o pusės kg DME - 10€ (reiktų dviejų pakų). Pats sidro pakas kainuoja 31€, tad dar 20 išmest ant “cukraus” būtų per daug.
  • Pirmą kartą sidrą fermentuosiu savo plieniniame fermenteryje. Fermentavimo procesas turėtų būti sklandesnis, dėl mažesnių temperatūros svyravimų lyginant su plastikiniu. Įdomu kaip tai atsispindės skonyje.

Fermentacija baigta + pilstymas

Sidrą supilsčiau po 23 dienų nuo pradžios. Planavau po 14, bet atostogos ir laisvo laiko nebuvimas padarė savo. Bet atrodo, kad plieniniame fermenteryje jam labai patiko. Kaip tik šiuo metu buvo atjungtas šildymas, tad temperatūra fermenteryje stabiliai laikėsi apie 18-19 laipsnių. Sidras labai skaidrus. Manau tam įtakos turėjo gliukozė, o ne stalo cukrus. Gal kiek trūksta aromato (kaip ir visad, gaminant iš šio pako), kiek saldokas.

Šį kartą garažo durys jau nebuvo užšalę, tad atsinešiau savo litrinius butelius pilstymui, kurių dauguma bus išdalinti draugams. Taip pat supilsčiau ir 10x0.33 buteliukų skanavimui. Butelius mirkiau vandenį, ploviau su PBW, šveičiau ir dezinfekavau su StarSan. Dirbau daugiau, nei įprastai :-)

Užgazavimui iš rankos drėbėm:

  • pusę šaukštelio stalo cukraus į 0.33 buteliuką.
  • Pilną kupiną šaukštelį cukraus į litrinius. Maždaug turėjo gautis 1,5 šaukštelis.

Žiūrėsim ar neišsproginės, bet labai tingėjau terliotis su perpylimu.

Išlaidos:

  • 30,95€ Mangrove Jack’s kriaušių sidras
  • 4,5€ 1kg gliukozės

Viso: 35,45€ už 23l sidro.